Guide: det skal du vide om snogen

Leder du efter information om snogen? Ser du kommet til det helt rette sted. Herunder får du nemlig en guide med alt den information, du skal bruge, om snogen.

Hvor finder man snogen?

Snogen, der også kaldes Natrix natrix, kan findes stort set overalt i Danmark. Du kan dog sjældent regne med at finde den nord for Limfjorden. Her mangler den nemlig vand. Man kan sjældent møde en snog på blandt andet Mors, Fanø og Læsø. Gennem de seneste hundrede år er bestanden af snoge rundt omkring i Danmark gået markant tilbage, men du kan dog stadig være heldig at se en, hvis du eksempelvis er på ferie i Blokhus eller andre fugtige områder i Danmark.

Hvordan ser snogen ud?

Du ved garanteret allerede, at snogen tilhører slangefamilien. Det er dog ikke en af de største eller mest frygtindgydende slanger – tværtimod! Du kan genkende snogen på den sorte overside og gule underside. Derudover har snogen to gule nakkepletter, som du oftest kan kende den på. Der er forskel på, hvor stor snogen kan blive. I Danmark er der målt snoge helt op til 132 centimeter, men dette er altså særtilfælde.

Hvad spiser snogen?

Hvis du tror, at snogen spiser mennesker, så tager du grueligt fejl! Selvom snogen ser farlig ud, er den sjældent farlig for mennesker. Grunden til at snogen holder til fugtige steder, omkring vand, er fordi, det er her, den finder føden. Snogens føde består nemlig primært af frøer og tudser. Den lille slange bruger sin lugtesansen til at opspore sit bytte, inden det går til angreb. Snogeungerne spiser ikke frøer og tudser, men derimod snegle, haletudser, regnorme og andre små insekter, de kan finde i buskadser og langs søbredder.

Hvor trives snogen?

Som tidligere nævnt lever snogen primært tæt på vand og fugtige steder. Den lille slange elsker dog også sol, og du kan derfor ofte finde den tæt ved en mose, i en skov, hvor lyset kan skinne igennem. Her kan snogen ligge timevis og slikke sol, mens den venter på det rette bytte. Hvis du ønsker at undgå snogen på din skovtur, skal du undgå en eftermiddagstur. Snogen trives bedst i varmere vand, og det er derfor om eftermiddagen, snogen oftest er aktiv. Der er stor forskel på hannerne og hunnernes adfærdsmønster. Hannerne kommer oftest frem i slutningen af marts efter en længere vinterdvale. Herefter er de klar til at parre sig med hunnerne. Hunnerne kommer frem i april, og herefter kan parringen gå i gang. Når hunnen er blevet befrugtet, går der cirka tre måneder, før hun lægger æg. Når hunnen har lagt sine æg, går der endnu to til tre måneder, før æggene klækkes. Hunnen placerer æggene et fugtigt og varmt sted – dette kunne blandt andet være en kompostbunke. Det er forskelligt, hvor mange æg snogen får. Gennemsnittet er dog tretten æg. Det er dog sjældent alle, der knækker korrekt. Det er også forskelligt, hvor gammel snogen bliver. Nogle kan blive helt op til treogtyve år, mens andre bliver omkring femten år.